LONG RANGE 1000 – Záhorie – 16.10.2016

LONG RANGE 1000 – Záhorie – 16.10.2016

Ahoj kamarádi střelci,
16.10.2016 se v VTSÚ Záhorie na Slovensku konal závod odstřelovacích pušek na dlouhé vzdálenosti. Tento závod má dlouholetou historii a je svým druhem naprosto ojedinělý nejenom na Slovensku, ale troufám si říci i v Evropě. Díky ochotě vedení VTSÚ Záhorie a organizátorům soutěže se na tamní střelnici každoročně utkávají desítky střelců. Poslední závod se pyšnil vysokou účastí cca 60 závodníků z Čech, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Holandska, ale i z Anglie a Rumunska.

Každému závodu vždy předchází trénink. Tento probíhá obvykle v pátek odpoledne a za 15 éček si může každý do sytosti zastřílet a vyzkoušet, co jeho puška svede. Pokud je dostatek zájemců, lze dohodnout i vícedenní trénink. V sobotu pak probíhá samostatný závod.

Protože soutěž pořádá střelec s bohatými zkušenostmi, jsou zbraně do soutěže rozděleny do 3 kategorií a to STANDARD, SUPER STANDARD a MAGNUM. Každá kategorie navíc střílí na odlišné vzdálenosti. Spravedlivě jsou tak setřeny rozdíly mezi balistickými rozdíly zbraní závodníků. Propozice soutěže naleznete na webové stránce http://www.apss.sk

No a jak tedy vypadal poslední závod. Do soutěže se přihlásilo cca 60 závodníků, účast byla tedy velmi vysoká. Zde chci poděkovat pořadatelům soutěže za perfektní organizaci. Já jsem dorazil na trénink v pátek kolem poledního. Až do soboty do 16. hodiny, kdy proběhlo vyhlašování výsledků, foukal velmi silný vítr. V nárazech jsem naměřil rychlost až 14 m/s. Pro ty, kteří nemají zkušenosti se střelbou na 1000 m, uvádím, že stranová odchylka střely při rychlosti bočního větru 1 m/s pod úhlem 90° činí na danou vzdálenost od cca 40 do 70 cm. Co to v praxi znamená. Že pokud budu střílet puškou v ráži .308 WIN a bude foukat zmíněný boční vítr, tak střela spadne o cca 70 cm do strany od středu terče. Šíře terče na 1000 m je cca 60 cm. Pokud je vítr silnější a není konstantní, je velmi těžké, někdy i nemožné stanovit správnou korekci. Z tohoto důvodu byly propozice závodu v sobotu upraveny. Byly zrušeny největší vzdálenosti pro dané kategorie. I přes silný vítr nakonec padly velmi slušné výsledky.

kategorie STANDARD (500 – 900 m):
1. místo: Ján Lupták - 244 b
2. místo: Attila Szabo - 224 b
3. místo: Benny Vandecraen - 214 b

kategorie SUPER STANDARD (500 – 1000 m):
1. místo: Jozef Abel - 192 b
2. místo: Tomáš Dubný - 177 b
3. místo: Viliam Václavík - 163 b

kategorie MAGNUM (500 – 1100 m):
1. místo: Jaro Jurčák - 233 b
2. místo: Aleš Chudoba - 212 b
3. místo: Dušan Turba - 202 b

Proč to všechno píši. Na Záhorie jezdím už šestou sezónu. Tento závod byl jeden z nejtěžších, které jsem tam zažil. O to větší radost mám z dosaženého 2. místa v kategorii MAGNUM, které se mi povedlo vystřílet s puškou ORSIS T-5000 v ráži .338 LAPUA MAGNUM. S touto puškou jsem závodil poprvé, byla to premiéra. Více o střílení s puškami ORSIS v dalším článku.

Na závěr ještě jednou poděkuji pořadatelům soutěže za perfektní organizovaný závod. Svým soupeřům díky za účast, jinak by se nebylo s kým měřit. Vás ostatní, které tyto řádky trochu zaujaly, bych na Záhorie rád pozval. Střílení na dlouhé vzdálenosti je nevšední zážitek.

Děkuji za pozornost. Aleš Chudoba.