LONGSHOT 2019

LONGSHOT 2019

Vážení zákazníci, kamarádi střelci,


26.4. - 28.4.2019 se v Polsku konal už 12. ročník závodu LONGSHOT. Jedná se o v podstatě největší závod v Evropě (vyjma Bisley v Anglii) ve střelbě na velké dálky. Střílí se na vzdálenosti 300, 600 a 800 m z moderních pušek. Zvlášť je vyhodnocována soutěž na 1100 m. Historické pušky střílí na vzdálenosti 100, 200 a 300 m z otevřených mířidel. Zbraně jsou pochopitelně rozděleny do několika kategorií. Veškeré informace o závodu naleznete zde: https://www.longshot.pl/


Naše teamy Zbraně Liberec i tento rok dosáhly slušných výsledků:


Monika Pěčková.........7. místo kategorie TACTICAL STANDARD v konkurenci cca 250 závodníků. To je super výkon.


Jan Wagenknecht......59. místo kategorie TACTICAL STANDARD v konkurenci cca 250 závodníků.


Spolu jako družstvo dosáhli velmi pěkného 7. místa v kategorii družstev TACTICAL STANDARD.


Aleš Chudoba...........11. místo v kategorii OPEN v konkurenci cca 120 závodníků.


Ivo Bednár................18. místo v kategorii OPEN v konkurenci cca 120 závodníků.


Spolu jako družstvo dosáhli velmi pěkného 4. místa v kategorii družstev OPEN.




Já tuto soutěž navštívil už po sedmé. Dříve bývala česká a slovenská výprava početnější. Je docela škoda, že se tak málo účastníme na této prestižní akci. Letos tam bylo cca 600 lidí z 17 zemí. Máme mezi sebou výborné střelce, závod nevyjde tak moc draho. Nevím, zda stojí za nízkou československou účastí neinformovanost nebo nechuť. Závod je velmi těžký, spousta střelců tam jezdí roky, padají tam vysoké výkony. Umístit se v tak prestižní soutěži, která je v Evropě ojedinělá stojí za to. A i když se bedna nepovede jako letos, tak je to vždy velký zážitek utkat se s několika sty jiných závodníků.


K samotnému průběhu. Jako každý rok nás trochu trápilo počasí. V pátek bylo dost teplo, teploty stoupaly k 27 °C. V sobotu bylo kolem 15-17 °C, v neděli už jenom 12 °C. Celé 3 dny proměnlivý vítr. V pátek se střílí trénink, v sobotu pak závod (bez nástřelu). V neděli extra závod na 1100 m bez tréninku, bez nástřelu. Odpoledne pak tradiční vyhodnocení. Třešničkou na závěr je bohatá tombola. Hlavní cenou byl puškohled NIGHTFORCE. Losování probíhalo poměrně dlouho, bylo rozdáno několik desítek různých cen, např. dálkoměry, střely, pozorovací dalekohledy, finanční poukazy a spousta drobných předmětů.


Děkuji za pozornost.


Za team Zbraně Liberec. Aleš Chudoba.