Taktická a sportovní střelba 2018

Taktická a sportovní střelba 2018

Vážení přátelé střeleckého sportu,
rád bych Vás touto cestou upozornil na vzrůstající zájem o taktickou (praktickou) přesnou střelbu v naší zemi. Spousta z Vás určitě někde na netu viděla upoutávky na různé kurzy. Já tu rozhodně nebudu nikoho hodnotit. To mi nepřísluší. Rád bych upozornil na 2 pány, kteří se taktickou střelbou zabývají.
Prvním z nich je pan Petr Marek (tel.: 608 965 849, mail: marenasonar@seznam.cz), bývalý příslušník 601. skupiny speciálních sil, který se od roku 1994 aktivně věnoval výcviku odstřelovačů a od roku 2000 velel první profesionální skupině odstřelovačů v AČR. Pan Marek letos pořádá několik odstřelovačských kurzů a závodů.
Druhým je dlouholetý sportovní střelec Martin Šlaichrt známý pořádáním kurzů sportovní dynamické přesné střelby. Stojí za ním nejen projekt seriálu malorážných soutěží Taktické malorážky, ale i projekt GTac-Dynamic Precision Rifle, který je českou podobou americké sportovní přesné střelby PRS-Precision Rifle Series (zjednodušeně lze chápat jako IPSC s přesnou puškou s optikou). Veškeré kontakty a informace naleznete na webu: http://www.GTac.cz

Jak jsem uvedl, nechci tu řešit, kdo je lepší. Střílím 40 let a jsem odkojený mířenkář. Navštívil jsem 2 závody, které pořádal Petr Marek. První závod byla mířenka v Vsetíně, druhý byla taktika v Bzenci. Petr to má naprosto zmáknuté, skvělé disciplíny, perfektní organizace.
Martin Šlaichrt přezdívaný Šlajchy pořádá kurzy sportovní dynamické přesné střelby. Zatím jsem neměl bohužel tu čest se jeho akcí účastnit. Naši kamarádi a zákazníci, kteří jeho kurzy navštívili, byli s jeho prací velmi spokojeni a Martinovy kurzy chválili.
Co tedy zbývá dodat. Pod tímto textem naleznete kalendář akcí, které můžete navštívit. Najdete tam jak mířenkářské, tak taktické akce. Nenaleznete tam všechny soutěže a kurzy, které lze v Čechách, na Slovensku, ale i v Polsku vidět. Není v mých silách soustředit vše do jednoho seznamu.
V případě zájmu o jednotlivé akce, kontaktujte prosím přímo pořadatele, ne nás.

Kontakty:
Petr Marek, tel.: 608 965 849, mail: marenasonar@seznam.cz
Martin Šlaichrt, http://www.gtac.cz/
LONG RANGE 1000 m – Senica – SVK, http://lr1400.sk/
CZECH SNIPER CUP – http://www.zbraneliberec.cz/home/czech-sniper-cup-2018---propozice---upraveno
O POHÁR ODSTŘELOVAČE KVV PLZEŇ (DOUPOV) - http://www.zbraneliberec.cz/home/2018-o-pohar-odstrelovace-kvv-plzen---doupov---propozice
LONGSHOT – Polsko - http://www.longshot.pl/
F-CLASS – Polsko - http://f-class.pl/
APSS - http://www.apss.sk/

Z dalších střeleckých akcí přidávám (bez uvedení kontaktů):
seriál soutěží v Holešově
seriál soutěží v Olomouci
soutěže v Poříčanech
dvě soutěže v Maxičkách u Děčína
firma Sport&Defence plánuje letos soutěže v Bzenci

Na závěr dovolte malou úvahu. Rok 2018 je na soutěže skutečně bohatý. Pro závodníky je to dobré i špatné. Každý si sice může vybrat, kam chce jet, ale kalendář není nafukovací a v jednom termínu se potkává více akcí. Horší stránkou věci je časová a finanční náročnost střílení z odstřelovaček. Závodník je tedy schopen se účastnit pouze určitého počtu akcí. Co z toho vyplývá? Dané soutěže se bude účastnit méně závodníků, tedy soutěže začnou ztrácet na prestiži. Pro organizátory nastala těžká doba. Musí se snažit závodníky zaujmout a stáhnout je na své akce. Je tu velmi silná konkurence a počet závodníků není nekonečný. Přežijí jen ti nejlepší. Uvidíme, kolik soutěží bude pořádáno v následujících letech. Já myslím, že méně.


Všem přeji spoustu příjemných zážitků a samé desítky.

Za team Zbraně Liberec – Aleš Chudoba